O Projektu

Nema živućeg stanovnika Bihaća, ni sadašnjeg ni nekadašnjeg, a da ne zna za Huseina Derviševića. On je svestrana ličnost koja nas često opomene kako bi naš svijet bio crno-bijel bez umjetnika koji ukrašavaju našu svakodnevnicu dijelom sebe. Iz Bihaća su krenuli i kasnije se afimirsali mnogi umjetnici ali je Husein Dervišević zasigurno najveći pisac kojeg je ovaj grad ikad imao. Drugi su dolazili i prolazili, čak i knjige o njemu pisali ali on je jedini pisac koji je uvijek bio dio grada. Osim književničke karijere po kojoj ga većina zna u Bihaću i šire, obilježio je grad na svojstven način kroz svoj kreaktivni duh. Doktor za rokenrol, fotograf, radio voditelj i još mnogo toga – gradu je dao mnogo uključujući i ime ljetnog festivala i nezvaničnu himnu grada.

Još davne 1999. godine sam prvi put na internetu objavio knjigu Ulicom Bišća od Huseina Derviševića jer je u to vrijeme internet bio prvačić i bilo je jako malo sadržaja vezano za Bihać. Motivacija je tada bila da napravim mali kutak posećen ovom umjetniku jer tada (a ni sada) nije bilo moguće pronaći nešto više o njemu. Od tada su se mnoge stvari promijenile ali na našu nažalost, i dalje nema više sadržaja od onog što se može pročitati na Vikipediji tako da sam odlučio da ponovo pokrenem ovaj sajt. Pošto sam ja na drugom kraju svijeta, bio bih najsrećniji da se napravi zvanična prezentacija koja može da na dostajan način očuva živo kulturno naslijeđe zvano Husein Dervišević.

Nastojaću u skorije vrijeme da i druge knjige kojima imam pristupa digitalizujem i dodam na sajt. Samo želim da napomenem da ovo nije zvanična prezentacija niti je moguće kontaktirati Huseina Derviševića preko mene. Isto tako, ja ne polažem nikakvo pravo na sadržaj osim ovih par redaka. Za sve ostalo je zaslužan gospodin Husein Dervišević i jednog veliko hvala od svih nas koji se kroz njegove riječi vratimo u neka druga vremena i prostore ili na trenutak odlutamo u sasvim drugi svijet naslikan vještom rukom majstora.

Ako ste zainteresovani da pomognete na bilo koji način, javite se preko mejla ulicom.bisca@gmail.com

Džigi 19.9.2021.g